In het hart van India's gezondheidszorgsysteem heeft sinds 2014 een opmerkelijke evolutie plaatsgevonden met toelaten van AYUSH als het ministerie van Ayurveda, Yoga en Naturopathie, Unani, Siddha, Sowa Rigpa en Homeopathie. Dit ministerie is verantwoordelijk voor het promoten en ontwikkelen van traditionele Indiase geneeswijzen, waaronder Ayurveda en Yoga. Maar ook Naturopathie, Unani en Homeopathie worden hier als serieuze behandelingsmethode gezien.

Het Ministerie onderbouwt dit voornamelijk door dat de traditionele Indische Medicatie een langere en hogere ervaringswaarde hebben als de reguliere geneeskunde, maar wijst deze ook niet af. Ayurveda behoort namelijk tot de oudste gedocumenteerde gezondheidssystemen, wat meer als 5000 jaar terug gaat. Homeopathie wordt in India al ongeveer 100 jaar beoefend. Er is bewust gekozen om Ayurveda, Yoga en Naturopathie, Unani, Siddha, Sowa Rigpa en Homoeopathie samen te brengen. De verschillende geneeswijze zijn voornamelijk verbonden met de geografische liggen, voorkeuren van de bevolking zelf en de infrastructurele voorzieningen. Als voorbeeld: Sowa rigpa speelt een belangrijke rol in de Himalaya regio’s terwijl Ayurveda meer op grote schaal wordt beoefend in de staten Kerala, Maharashtra, Himachal Pradesh, Gujarat, Karnataka, Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Delhi, Haryana, Punjab, Uttarakhand, Goa en Odisha.

De Rol van de Minister van Ayurveda en Yoga

De Minister van Ayurveda en Yoga in India speelt een cruciale rol bij het ontwikkelen en implementeren van beleid met betrekking tot Ayurveda, Yoga en andere traditionele geneeswijzen. Deze minister werkt samen met experts uit de gezondheidszorg, wetenschappers, en traditionele genezers om de volgende doelen te bereiken:

1.    Bevordering van Onderzoek en Ontwikkeling: De minister stimuleert onderzoek naar de effectiviteit van Ayurvedische en yogische behandelingen. Dit helpt bij het verbeteren van de wetenschappelijke basis van deze geneeswijzen en het identificeren van hun toepassingen in moderne geneeskunde.


2.    Regulering en Kwaliteitsborging: Het ministerie zorgt voor de regelgeving en kwaliteitscontrole van Ayurvedische en yogische producten en diensten om de veiligheid en effectiviteit te waarborgen. Dit omvat de registratie van geneeskrachtige kruiden, het certificeren van therapeuten en het reguleren van Ayurvedische ziekenhuizen en klinieken.


3.    Onderwijs en Bewustzijn: Een ander belangrijk aspect van de rol van de minister is het bevorderen van onderwijs en bewustzijn over Ayurveda en Yoga. Dit omvat het integreren van deze disciplines in het curriculum van medische scholen en het organiseren van workshops en evenementen om het publiek bewust te maken van de voordelen ervan.


4.    Internationale Samenwerking: De ministerie van AYUSH werkt ook aan het bevorderen van internationale samenwerking en het uitwisselen van kennis op het gebied van Ayurveda en Yoga. Dit heeft geleid tot groeiende interesse en acceptatie van deze praktijken wereldwijd.


5.    Medicinale Planten: het bevorderen van de Medicinale planten sector, door het opzetten van een National Medicinal Plants Board – ( NMPB) 

De Invloed op de Gezondheid van de Bevolking

Sinds de oprichting van AYUSH in India heeft het een positieve impact gehad op de gezondheid en het welzijn van de bevolking. Door de bevordering van Ayurveda en Yoga hebben veel mensen toegang gekregen tot complementaire geneeswijzen die vaak minder bijwerkingen hebben dan conventionele behandelingen. Dit heeft geleid tot verbeteringen in de gezondheid en het welzijn van velen, vooral op het gebied van chronische aandoeningen, stress gerelateerde klachten en preventieve zorg.
Bovendien heeft de wereldwijde erkenning van Ayurveda en Yoga als waardevolle gezondheidspraktijken bijgedragen aan het bevorderen van medisch toerisme in India. Mensen van over de hele wereld komen naar India om Ayurvedische behandelingen en Yoga-retraites te ervaren, wat economische voordelen oplevert voor het land .
Yogini is diep verbonden met ayurveda en de boven genoemde complementaire geneeswijze. AYUSH is een prachtig voorbeeld hoe verschillende gezondheidssystemen elkaar niet afwijzen maar samenwerken en daar draait het uiteindelijk om. Zeker als we dit vanuit betekenis van de Yoga (verbinden) betrachten¹. (AYUSH Government website)

Bekijk onze Ayurveda producten en voedingssupplementen van Holisan